top of page
Life is better in waves._edited.jpg

Integrale ondersteuning

Samenwerking met maatschappelijke zorginstellingen: integrale ondersteuning voor coachee en het gezin

AFC Nederland werkt samen met verschillende gemeentes om de zorg en ondersteuning voor geadopteerde/pleegzorgcliënten en ouders te verbeteren. De focus ligt vooral op de geadopteerde/pleegzorgcliënt, maar zodra hij/zij nog minderjarig is zullen wij de adoptie/pleegouders altijd bij het proces betrekken. Wij geloven dat een integrale aanpak essentieel is voor het succes van het traject, omdat beide partijen invloed hebben op de ontwikkeling van het kind of de jongere.

Onze ondersteuning gaat verder dan alleen coachgesprekken. Wij bieden ook op maat gemaakte trainingen en workshops aan jeugd- en jongerenwerkers waarin we de basisprincipes van afstand en adoptie uitleggen. Deze trainingen stellen zorgprofessionals in staat beter in te spelen op de complexiteit van adoptie en de bijbehorende ontwikkelingsvraagstukken. Dit vergroot hun effectiviteit in de ondersteuning van adoptiegezinnen.

Daarnaast is AFC Nederland actief betrokken bij multidisciplinaire overleggen (MDO's), waarin maatschappelijke organisaties, zoals leerplichtambtenaren, gedragswetenschappers, leraren en jeugd- en jongerenwerkers, samenkomen om de voortgang van het desbetreffende gezin te bespreken. In deze overleggen worden de volgende stappen bepaald en wordt er gekeken naar de juiste ondersteuning voor verdere ontwikkeling.

Er is al een samenwerking met gemeentes zoals Zwolle, Groningen en Hof van Twente. Inmiddels zijn we ook in gesprek met andere gemeentes en organisaties, zoals jeugd-GGZ, om onze ondersteuning verder uit te breiden. We willen benadrukken dat de coachee zelf verantwoordelijk is voor het aanvragen van het persoonlijk zorgbudget (PGB) bij de gemeente. Het is belangrijk dat de coachee de voorwaarden van de gemeente goed doorleest om in aanmerking te komen voor de aanvraag, aangezien deze per gemeente kunnen verschillen. AFC Nederland kan dit aanvraagproces niet voor de coachee overnemen.

Daarnaast is het van belang dat de aanvraag voor coaching eerst goedgekeurd wordt door alle betrokken partijen: de aanvrager, de verstrekker van het PGB en de ondersteuning vanuit AFC Nederland. Dit proces kan enkele maanden duren en vraagt hierbij het nodige geduld tijdens deze goedkeuringsfase. Zodra alles goedgekeurd is en de aanvraag is afgerond, kan de coaching van start gaan. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk. Neem gerust contact met ons op om jouw situatie te bespreken en samen naar de beste oplossing te zoeken.

Uit ervaring blijkt dat vooruitgang sneller en duurzamer is wanneer zowel de geadopteerde/pleegzorgcoachee als de adoptie/pleegouders actief betrokken zijn bij het traject. Wij adviseren daarom dat adoptie/pleegouders met hun eigen inbreng meebewegen in dit gehele proces, omdat een enkelzijdige betrokkenheid vaak leidt tot stagnatie. Het gezamenlijk werken aan de situatie zorgt voor een sterkere en langdurige vooruitgang.

AFC Nederland blijft zich inzetten voor de integrale ondersteuning van adoptie/pleeggezinnen, met als doel het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling en het creëren van een sterke basis voor de toekomst.

Heb je een persoonlijke (hulp)vraag of ben je een hulpverlener met een professioneel verzoek? Laat hieronder je aanvraag of bericht achter en wij nemen contact met je op.

Let’s Work Together

Get in touch so we can start working together.

Bedankt voor je bericht

bottom of page