Zoeken
  • AFC Nederland

Winterretraite dag 2

Afgelopen zondag, 6 maart, ging de 2e dag van de Winterretraite door. Het was mijn 1e activiteit als officiële AFC’er. Voelde het anders? Ja en nee, de verbondenheid was op korte tijd al sterk gegroeid maar het voelde alsof er een extra laagje verantwoordelijkheidsgevoel aan werd toegevoegd.

Het oorspronkelijke weekend in december werd jammer genoeg onderbroken door het invoeren van de lockdown waardoor we toen onverwachts naar huis moesten. Des te warmer en fijner was het om elkaar weer te mogen ontmoeten en te kunnen horen en zien welk proces mensen op korte tijd hebben doorlopen. Dat meerdere mensen zeiden dat ze zich niet meer eenzaam en alleen hebben gevoeld sinds de 1e dag van de Winterretraite gaf me kippenvel en ontroerde me diep. Het is enorm spannend en het vergt moed, de juiste timing en een gepast tempo om het aan te gaan, maar de schatten die je onderweg van je proces, naast pijn en verdriet, ook kan vinden, kunnen steunend en dragend zijn.

Het was de eerste keer dat Hilbrand niet aanwezig was en Bina de volledige dag van een retraite voor haar rekening nam. Het was bijzonder om te zien welke mooie opstellingen zich onder haar begeleiding lieten zien. Wat een voorrecht, telkens opnieuw, om getuige te mogen zijn van de openheid, kwetsbaarheid en dapperheid van mensen bij het zoeken naar een manier om verlies te dragen, nieuwe verbindingen te maken, aanwezig te zijn, hun plek in te zien nemen en te leren leven in plaats van te overleven.

Voor mezelf voelt het aan het einde van zo een dag toch altijd een beetje alsof ik een (pijnlijk) rukje aan mezelf moet geven om me hiervan los te maken, maar ik weet ondertussen dat het geen einde is en dat er zich steeds nieuwe ontmoetings- en ontwikkelingsmogelijkheden aandienen waardoor afscheid nemen minder beladen is geworden.


Terwijl ik dit zo typte, voelde ik de ‘goesting’ nog groeien om hier in de toekomst aan bij te mogen dragen, fierheid ook om hier deel van uit te mogen maken en dankbaarheid om me omringd te weten met zoveel ervaring en expertise.
81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven