Zoeken
  • AFC Nederland

Afscheid van de zomer


Na een lange en warme zomer lijkt het zover: sinds vandaag is officieel de herfst van start gegaan. Vallende bladeren, kalere bomen, grijze luchten, donkerdere ochtenden: de herfst doet zijn intrede.


Nu de weersomstandigheden veranderen en het herfstseizoen aanbreekt is dat voor sommigen ook het begin van meer melancholische tijden. Tijden waarin je meer stilstaat bij verlies, wat voorbij is en wat er niet meer is. Voor sommige geadopteerden kan dit een pijnlijk seizoen zijn doordat ze (vaak onbewust) geconfronteerd worden met wat ze kwijt zijn geraakt: wortels, geboortefamilie, het thuisland dat vaak zo ver op afstand is. Hoe mooi het bestaan ook is dat we als geadopteerde opbouwen; afstand en verlies dragen we alle seizoenen met ons mee.


Zaterdag 10 september 2022 was het World Suicide Day om aandacht te vragen voor het verborgen leed dat achter zelfdoding schuilgaat. Uit onderzoeken blijkt dat suicide onder geadopteerden relatief vaak voorkomt. [1] [2]

In onderstaande voordracht deelt Vietnamees geadopteerde Mikayla Zobeck haar ervaring met haar adoptie en laat daarmee zien hoe belangrijk meerstemmigheid over adoptie is. Geen geadopteerde is hetzelfde, geen ervaring is hetzelfde en elke geadopteerde gaat ook weer anders om met het ontworteld zijn uit het thuisland. Solidariteit is daarom zo belangrijk; een belangrijke bouwsteen voor verbinding. Zodat die vallende bladeren en grijze luchten beter te verdragen zijn.


- Directeur-bestuurder Viviana Buizert


https://www.youtube.com/watch?v=WRSYDFziGjg


[1] https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2589-5370%2820%2930387-4

[2] https://www.bcadoption.com/resources/articles/adoptees-and-suicide-risk

66 weergaven0 opmerkingen