top of page
9.png

FIGHT OR FLIGHT

woman only

Zaterdag 29 oktober werd ik verwacht in Amsterdam voor de Fight or flight activiteit van AFC o.l.v. Dong-Mi, Soorien. Ik had me ingeschreven om te ontdekken wat fysieke activiteit en boksen mij zouden kunnen brengen, of het voelen en mijn lichaam het even zouden kunnen overnemen van mijn denken en mijn hoofd.

Bij binnenkomst werd ons gevraagd te noteren welke traumareactie (fight, flight of freeze) het meest gepast aanvoelde. Zoals de grote meerderheid koos ik voor fight. Onder andere volgende bedenkingen kwamen naar boven: waarom kozen zoveel mensen voor fight, is dit wel wenselijk? Veel fighten is immers ontzettend vermoeiend. En heel actief en druk bezig zijn (doorgaan!) met iets blijkt meer een vlucht dan een vechtreactie te zijn.


Elke reactie kan nuttig zijn in een bepaalde crisissituatie, de uitdaging ligt erin om je bewust te worden van je reflexen en deze reacties te vervangen wanneer ze niet dienend (meer) zijn.
De ochtend werd vervolledigd door een aantal boksoefeningen.

‘s Middags kregen we de kans om de ring in te gaan voor een individueel begeleide sessie. Jezelf verstoppen of anders voordoen bleek al snel geen optie, dit werd direct doorzien. Zo werd ik 3x verzocht opnieuw de ring in te komen, telkens zelfbewuster en meer aanwezig. Wat ik als stevigheid duidde, werd doorprikt als verkramping. Ik had het even lastig (zoals verwacht) om mezelf te bevrijden van … vooral mezelf en mijn belemmerende denken, maar eenmaal ik bezig was, kon ik vertrouwen op wat mijn lijf aanvoelde en deed, een bevrijdend gevoel.

Dank voor het creëren van deze mooie, veilige setting waarbij ik de (h)erkenning in de groep, zoals vaak, ervaren heb als een warm bad.

- Renate

De volgende fight or flight staat gepland op 9 september 2022 in Zwolle. Voor volgend jaar komt deze activiteit ook naar België. Binnenkort kan jij je al opgeven. 

Aanmelden
Image by Thao Le Hoang
bottom of page